Acasa » Editoriale » Editorial

Editorial

Postat in 12 septembrie 2018
/
Comments are off for this post

de Zed

Umbla vorba prin targ ca se pregateste minunea: vreo douajdemii de cocalari si melteni o vor suge duios imediat ce ordinul pentru interzicerea omologarii masinilor cu volan pe partea dreapta va intra in vigoare. Sa vezi doliu. Sa vezi cum se golesc farmaciile de rivanol si pansamente, cand o incepe Pralea sa se taie pe antebrat a furie si protest. S-auzi cum suna maneaua a jale si blestem in Eisixuri si gipane, desavarsind scena toparlanului forand abatut ceara de urechi cu gheara XXL de la degetul mic. Ca trebuie sa-i intelegi si pe ei, copile – se duce pamantului de suflet tot farmecul si beneficiile smecheriei de sat. Nu conteaza ca Sandocan era s-o imprastie ieri pe Marghioala ca bulionul pe un blat de calzone, cand isi luase avant sa-l faca din scurt pe Vasile si cacatul lui de caruta. O fi fost vizbilitatea ca pe vapor intr-o zi la tropice, dar ce sa gineasca omul daca sofeaza de pe partea cu santul? Riscurile meseriei, tata. Pentru Marghioala, evident.

 

Si pentru oricine i-ar fi iesit voinicului in cale. Ca astia, odata rezolvata sefia pe uliti, o taie spre alte puncte de interes. Alea pe care le ai si tu, ca om normal: munte, mare, pescuit, iarba verde si gratar. Ori, ghidusia de mai devreme e altceva la viteze cu trei cifre. Negresit, zmeul sfarsind grotesc in rol principal de stire protevista e paguba-n hribi; problema e cand filmul include si figuranti. Dar gata: cumva, printre dezbateri despre mitinguri si state paralele, s-a gasit timp pentru a se pune capat smintelii. Ca in orice stat mafiot patronat de gainari, se vor lasa portite deschise pentru fabricanti de acte fictive (de pilda, vor face exceptie masinile inmatriculate ultima data intr-un alt stat membru UE, ce nu au suferit modificari fata de configuratia initiala); ma astept insa ca pulimea, interesata de gunoaie la maximum 2.000 de euro, sa nu gaseasca rentabila alergatura si spagile. Drept urmare, grosul nu va trece prin sita. Ceea ce ma determina, inevitabil, sa adresez urmatoarea intrebare: daca tot v-a apucat vrednicia, ce-ati zice si de abolirea altor legi desuet-cretine? De pilda, impozitarea in baza cilindreei.

 

Bah, cred ca nici ei nu mai stiu de ce au gandit-o asa. Cu atat mai putin subsemnatul si altii scarpinandu-ne frezele ori de cate ori ne holbam la modalitatea aia de calcul. Dar e oarecum limpede ca a fost scremuta de o devla pentru care, dintr-un motiv ramas misterios, cifra 3.000 este precum limita unei gauri negre: odata trecuta, esti mancat pe paine. Terciuit sub greutatea unei poveri financiare absurde, condamnat la mars fortat spre falimentul personal pentru cutezanta de a plusa fie si cu un singur centimetru cub. Arunca o geana pe orice site de anunturi, de la Autovit la Olx, si-o sa vezi miile de viteji ajunsi sa-si vanda odoarele la preturi de nimic. Doar-doar i-or scapa alti greuceni de tortura impozitului. Dar rar se intampla, caci, daca nu se bat pe umeri cu aia din Capital 300, respectivii vor prefera sa-si indese holtsuruburi in scroturi decat sa sara de la simplu la dublu. Unde “simplu” inseamna, din start, peste 2.000 de lei. Dar ia si joaca-te cu cifrele:

 

  • autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm3 inclusiv: 8 lei/200 cm3
  • autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 și 2.000 cm3 inclusiv: 18 lei/200 cm3
  • autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3 inclusiv: 72 lei/ 200 cm3
  • autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm3 și 3.000 cm3 inclusiv: 144 lei/ 200 cm3
  • autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cm3: 290 lei/ 200 cm3

 

Ooo, Dorel a observat ceva. Cica nu doar de la 3.000 la 3.001 cmc se dubleaza, ci regula se pastreaza cu fiecare promovare intr-o noua grupa. „Si uite, nenea, de la 2.000 la 2.001 cmc creste de patru ori!”. Da, mormoloc, creste, dar punctul de start e foarte jos si pana la doua mii jumate damage-ul e inca rezonabil. Iar, daca sezi pe salariu de bugetar sau pensie de oagar, chiar si cei 2.160 de lei la mangaierea lui „event horizon” sunt digerabili. 4.350 de lei pentru cel mai mic pas dincolo de prag? Coaie, nu mai e de porc, ci de toata ferma lui Dragnea junior. Si totusi – care e explicatia? Pai, uite una cu un dram de logica: lupta de clasa. Bogatii cumpara masini premium si de lux, care au nevoie de motore puternice ca sa fie premium si de lux. La randul ei, puterea e direct proportionala cu cilindreea. Cum bogatii sunt bogati pentru ca, n-o sa-ti vina sa crezi, au bani, isi permit impozitul aferent cilindreei nesimtite. Case closed. Si as fi perfect de acord cu asta, daca eram in 1970.

 

Sa le zica cineva astora ca lucrurile s-au schimbat destul de mult in ultimi 20 de ani. Azi, un tovaras de bine poate sparge lejer suta de mii de euro pe un vector de imagine avand un amarat de doi-zero sub capota. Faza e ca motorasul are o smecherie de-i zice turbocompresor, uneori dublata de alte solomonii – gen motoare electrice si baterii. Si, ce sa vezi? Produce mai mult decat V8-ul de pe vremea cand al mai respectat acronim nu era DNA, ci SEL. Iar nababul plateste dreptul de a detine o atare scula fix cu suma pretinsa lui nea Caisa pe Logan-ul tinut in fata blocului. Intre timp, pe amatorii de uzine multicilindru ce-si permit masina de noua si nu se uita la impozit ii mai gasesti ici si colo. Golul lasat fiind umplut, fireste, de gloata pseudo-baronilor cu tancurile inscrise pe Bulgaria. E o situatie de pat, monser (ala de la sah, nu ala in care dormi), din care nimeni nu castiga.

 

Ca sa castige ambele tabere e nevoie de doua ingrediente: o subiect nou al impozitarii si un stat cu simt pentru afaceri. Primul se rezolva abordand valorea de piata la momentul achizitionarii bunului. Cu cat masina e mai scumpa, cu atat impozitul va fi mai mare. Din nou – aia cu dare de amana, dorind musai un autoturism nou, il vor plati. Altii (probabil majoritatea) vor astepta ofertele second-hand cu rulaj mic, abia apoi isi vor schimba masina. In sfarsit, talmes-balmesul de melteni, pasionati si melteni pasionati vor fi bucurosi sa-si doteze vechiturile cu placute dambovitene. Si stiu ca te mananca-n cur sa ma contrezi, asa ca te scutesc de efortul intrebarilor:

 

  • Preturile batranicilor cu agregate de 3-2 si peste nu vor exploda, caci regula de bun-simt ramane – cine se arunca la cascaval se alege cu gaurile. Respectiv, o sa stea cu harca-n ograda fiindca cere o suma prostesc de mare. Si se va baza degeaba pe o eventuala suplimentare a numarului de clienti: impozitarea in baza cilindreei este principala cauza a penuriei de musterii, dar nicidecum singura. Consumul de combustibil, raritatea pieselor si costul acestora in baza renumelui marcii sunt factori la fel de importanti in mentinerea statutului de nisa. Pe scurt, balta nu are prea mult peste acum, dar nici nu va colcai impozitand in baza valorii de piata. Asa ca, pentru a fi momiti, practicarea unor scoruri decente ramane conditie sine qua non.

 

  • Metoda nu va ruina importatorii si dealerii de masini noi, chiar daca ma astept sa vad clienti alegand tactica alora de cumpara automobile aproape noi (1-2 ani vechime, 20.000-30.000 km rulaj). Unii – si nu-s deloc putini – nu pot renunta in ruptul capului la fixatia de a avea lucrul de nou, plus ca vor avea intotdeauna argumentele legate de garantie si de varii concesiuni/promotii/cadouri prestate de firme.

 

  • Piata nu se va umple de foste glorii poluante, pentru toate motivele exprimate la punctul 1. Pentru cei mai multi, apetitul pantagruelic al unui sedan de lux cu motor V8 va fi un motiv mai puternic de a renunta la idee decat tentatia indeplinirii unui vis avut cu 10-15-20 de ani in urma. Iar mana aia de insi care chiar vor merge pana la capat vor scoate magaoaia la plimbare maximum doua duminici pe luna. Si alea doar daca afara vremea e ca-n reclamele la destinatii exotice.

 

Ideea e buna, stiu, n-avea cum sa fie altfel daca e cacata de Zed. Dar e fix zero fara revizuirea in jos a taxelor insesi. Cand vorbeam mai devreme despre simtul afacerilor, ma refeream la o strategie despre care, personal, n-am auzit vreodata sa dea gres: ia mai putin de la fiecare dintre cei multi si nu viceversa. Viceversa fac acum autoritatile, promovandu-si lacomia si se alegandu-se cu praful de pe toba. Tocmai fiindca e aberant si scandalos sa dai 3.500 de euro pe un S500 W140 si, dupa numai doi ani, sa-l platesti inca o data prin impozitele achitate la stat. La fel de aberant si scandalos precum posibilitatea inscrierii masinilor cu volan pe dreapta intr-o tara unde se circula de aceeasi parte a drumului; asta e pe cale sa ajunga pe foc, hai si cu impozitarea actuala pe gratar. Hai, ca tata are nevoie de un S8 D2.

 

 

 

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed