Stim ca majoritatea oamenilor se gandesc la ascutitori pe roti cand le spui numele Hyundai, dar adevarul este cu totul altul.
Intr-o mutare menita sa aiba un impact puternic in industria auto, Hyundai a prezentat un concept car numit Next Generation FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle), sub forma unui SUV compact, care lasa sa se intrevada viitoare directie de design pentru Tucson, cel mai probabil.
Cu totii stim ca viitorul transportului individual este electric. Cine neaga asta trebuie sa nege realitatea. Dar, mai este un lucru bine stiut: bateriile au capacitate limitata, sunt scumpe, iar statiile de reincarcare sunt insuficiente, cel putin in zona noastra.
Astfel ca, mai multi producatori auto majori si-au indreptat atentia de mai bine de 30 de ani spre pila de combustibil, numita generic „fuel cell”.
Aceste pile isi au originea in programul spatial american, fiind surse stabile de curent electric pentru sateliti si statiile spatiale, iar adaptarea pentru vehicule terestre a necesitat zeci de miliarde de dolari investiti in cercetare si milioane de ore de munca, care deseori au dus la esecuri monumentale.
Un caz fericit este prezentat de Hyundai, care promite o autonomie de peste 500 Km. 580 km, pentru a fi mai exact.
Acest lucru se intampla cu un singur plin de hidrogen, care alimenteaza un motor electric care produce 120 KW si un moment maxim de 400 Nm. Alte informatii nu sunt disponibile, dar acestea sunt suficiente.
Conceptul prezentat de Hyundai arata un interior “drive-by-wire”, unde instrumentele de bord afiseaza informatiile pe doua ecrane de mari dimensiuni (merci Mercedes-Benz!), in timp ce restul comenzilor par destul de banale.
Partea frumoasa este ca hidrogenul este abundent si, odata folosit pentru producerea energiei electrice in interiorul pilei, se transforma in apa. Care poate fi disociata si se poate extrage hidrogenul din ea, pentru o reutilizare perpetua. Frumos, nu?
Evident, vor urma intrebarile: de unde hidrogen? Cat de sigura este?
Hidrogenul este disponibil in cantitati extrem de limitate, dar sunt indicii ca industria auto face un lobby puternic pentru instalarea de statii de alimentare cu acest combustibil.
In ceea ce priveste siguranta, aici nu stim ce sa spunem, dar speram ca inginerii coreeni s-au gandit la asta. Pentru cine nu stie, hidrogenul se depoziteaza sub presiune, fiind stocat in stare lichida. Asta naste doua probleme: in stare lichida, hidrogenul are o temperatura de sub -250 grade celsius (−252.87 °C), care se afla la mai 20 de grade de temperatura de zero absolut (−273.15°C), in timp ce presiunea la care trebuie stocat hidrogenul atinge valori care pot atinge si 6 atmosfere.
BMW a dotat modelul Hydrogen 7 cu un rezervor inteligent care permite eliberarea hidrogenului in aerul ambiant odata ce presiunea din rezervor atinge 87 psi (aproximativ 5,9 atmosfere), iar Hyundai trebuie sa foloseasca o solutie similara, care are un alt dezavantaj despre care nu vorbeste nimeni: „pana prostului”. Da, un vehicul alimentat cu hidrogen poate sa piarda hidrogenul stocat chiar si in 10 zile de neutilizarea a vehiculului, cum este cazul lui Hydrogen 7.