Acasa » Stiri » Audi R18: primele imagini & info

Audi R18: primele imagini & info

Postat in 13 decembrie 2010
/
Comments are off for this post

Peugeot, fa pasi: Audi are o noua masina pentru Le Mans si nu-i e teama sa o foloseasca.

Botezat R18, noul prototip vine cu un registru aerodinamic complet schimbat si cu un motor V6 turbodiesel, ce promite sa-i bage in somaj tehnic pe baietii responsabili cu realimentarea.

De la debutul sau in cursele de la Le Mans (1999), Audi a castigat celebra competitie de nu mai putin de noua ori; totusi, in ultimele editii, masinile celor patru cercuri au avut mult de furca cu prototipurile Peugeot (in 2009, acestea au reusit sa intrerupa hegemonia nemtilor). Ca atare – si in ciuda faptului ca ultimul triumf a fost adus de o masina noua (R15 TDI, inlocuitorul lui R10 TDI) –, fabricantul din Ingolstadt a hotarat sa ia totul de la zero.

In final, a rezultat masina pe care o studiezi acum – un bolid din fibre de carbon complet carenat, animat de un agregat V6 TDI de 3,7 litri si… multi, multi cai putere. De ce carosat? Ei bine, seful lui Audi Motorsport, Wolfgang Ulrich, o spune cel mai bine: “In viitor, eficienta aerodinamicii va fi mult mai importanta la Le Mans decat in trecut. Un cockpit are avantaje clare in acest sens. Simularile noastre pe computer au fost confirmate de testele din tunelul de vant si cele de pe circuit�.

Asadar, masina va luneca mai usor prin atmosfera si, in ciuda motorului mai mic, va reusi sa obtina performante similare cu ale predecesorilor sai. Cealalta veste buna? Agregatul de doar 3,7 litri – prim reprezentant al unei noi generatii de motoare, impuse de regulile actualizate ale competitiei de la Le Mans – va consuma, foarte probabil, mai putin; deci, numarul de vizite la boxe va fi mai mic.

Mai mult ca sigur, asta va fi o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru ca R18 sa castige teribila cursa; pe de alta parte, e foarte greu sa-i bati pe nemti atunci cand au inceput primii… cursa inarmarii tehnologice.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed