Acasa » Eco » Despre Bucuresti. Partea a II-a

Despre Bucuresti. Partea a II-a

Postat in 7 noiembrie 2019
/
Comments are off for this post

de DG

 

Traficul rutier. Cosmarul zilnic al sutelor de mii de oameni care pleaca de acasa spre serviciu, scoala sau alte activitati. Si poluarea. Sunt doi buni prieteni, care merg mana in mana. In Bucuresti, zburda de-a dreptul.

Dupa 8 ani in care am batut Europa in lung si-n lat, am ajuns la o concluzie nu tocmai populara.

Eu cred tot mai mult ca traficul infernal din Bucuresti nu are nicio legatura cu orasul. Are legatura cu oamenii aflati la volan. Atat! Mi-as dori sa vad in Bucuresti ce vad in Amsterdam. Capitala Olandei, care elimina 1500 locuri de parcare publice anual, pentru a forta renuntarea la automobil. Care are transport public civilizat pentru ca la ei nu e ca la noi, unde 80%, sau mai mult, din curse nu sunt platite, fiind efectuate fie de beneficiari de gratuitati (cea mai retarda idee posibila) sau de oameni pe care ii doar ein cur si nu platesc.

Si va argumentez.

Luati ORICE intersectie, in orele de varf. Toate sunt blocate. Ele nu se blocheaza pentru ca semafoarele nu functioneaza bine.

Ele se blocheaza pentru ca soferii nu au nervii tari si forteaza. Culoarea galbena a devenit doar motivul sa accelereze pentru a ramane intepenit in mijlocul intersectiei, deseori blocand-o. Un efect secundar este ca cei care primesc unda verde nu au unde sa se duca. Si se frustreaza. Si vor forta si ei galbenul sau chiar culoarea rosie. Am devenit un martor trist la schimbarea din traficul Capitalei.

Culoarea rosie a semaforului este doar un soi de galben mai inchis, multi trecand nonsalanti de semafoarele rosii.

Exemplul de azi.

Drumul meu spre birou a presupus sa ajung pe Drumul Taberei, apoi pe Vasile Milea, dreapta pe Iuliu Maniu, viraj de stanga pe Grozavesti, la Piata Leul. Punct Terminus Barbu Vacarescu.

60% din timp l-am petrecut sa ajung pe Podul Basarab si sa trec de intersectia Iancu de Hunedoara cu Dorobanti.

Cel mai trist este la intersectia Bd. Timisoara cu Bd. Gen.Vasile Milea. Pentru ca s-au pus gardurile de animale, miejii care sunt mai importanti decat restul soferilor, nu mai pot merge pe linia de tramvai, astfel ca trec pe rosu intr-o veselie. Pentru cine nu stie, Bd. Gen. Vasile Milea are doar 2 benzi. Doua. Sau doo, pentru cine are chef de mistouri. Ei bine, in intersectie era un “dop” format din 8 masini una langa alta. Plus un autobuz condus de un nesimtit, care a ocolit tot si a blocat ambele benzi din Bd. Timisoara, pentru cei care veneau dinspre Razoare. Toata coloana de pe Timisoara a pierdut cel putin un semafor verde din cauza soferului de autobuz.

Eu, ca un dobitoc care respecta regulile de circulatie, incadrat cuprespunzator pe banda a doua, m-am trezit cu 3 masini in dreapta si 3 in stanga. Si toti claxonau! De parca nu vazusera ca nu e loc si ca blocheaza intersectia. Aproape ca ma simteam prost pentru ca mi-am vazut de treaba mea. Sau poate ca am fost. Habar nu am.

Asta e problema. Nesimtirea si indolenta modeleaza traficul din Bucuresti. Regulamentele de circulatie pe drumurile publice au devenit dar niste reminiscente inutile. Iar asta se aplica si la politisti. Cei din Politia Locala sunt echivalentul unui mobilier urban biologic, care isi fac treaba doar cat sa se zica ca au facut ceva. Tot respectul pentru cei care dirijeaza intersectii si stau ore intregi incercand sa deblocheze, inghitind praf si fum. Dar restul sunt la fel de utili ca tantarii.

Politia Rutiera nu e nici ea prea departe. Unii isi fac treaba, dar altii nu au nicio legatura cu uniforma pe care o poarta.

Ieri am trecut pe la Palatul Cotroceni, pe str.Dr. Marinescu, venind dinspre Academia Militara.

Am ajuns la poarta Palatului Cotroceni. Prioritatea 0 a Politiei Rutiere. Doi stateau postati in intersectia cu Bd. Eroii Sanitari langa un Audi A6. Pesemne urma sa vina o delegatie oficiala. Cam asta e algoritmul. Apar politisti in intersectii, din timp, pentru a putea ajuta coloanele oficiale sa inainteze fara probleme. Revenind la cei din intersectie, erau cufundati in telefoanele mobile. Peste drum de ei, in diagonala, un “jmeker” cu numere de Valcea, cu un cotet break statea cu luminile de avarie pornite. In intersectie, la 10 m de politisti in fata Palatului Cotroceni! 0 reactii din partea celor care ar fi trebuit sa-l intrebe de sanatate. Ii durea la basca. Salariul merge oricum!

La fel e si cu masinile parcate neregulamentar. Pe strada Sibiu din Drumul Taberei, am vazut acum cateva zile cum oamenii se strecura printre masinile parcate in statia de troleibuz, ca sa urce in troleibuz. Care troleibuz a blocat toata strada, pentru ca statia lui era ocupata. Rezultatul? Coada de 300 m si blocaj total, in 20 de secunde!

Ultimul exemplu il dau de azi.

Dupa ce mi-am propus sa nu ma enervez in trafic, lucru reusit chiar si spre surprinderea mea, ma bucuram pentru ca eram pe “ultima suta” si ma apropiam de strada Floreasca. Eram pe Iancu de Hunedoara, la semaforul cu Calea Dorobantilor. A cincea masina.

Am fost cat pe ce sa pierd semaforul pentru ca alt biped nesimtit, angajat pe post de sofer STB a intrat in intersectie cu un autobuz 325 articulat, lung cat o zi de post si…evident ca a blocat tot. I-am urat de bine lui si mamicii lui, in gand si am zambit. Amar si scarbit.

Degeaba vrem, daca nu facem. Degeaba injura lumea primaria si autoritatile locale, daca toti cocalarii parcheaza “pe avarii” si blocheaza o banda intreaga, gatuind traficul pe sute de metri in spate.

Exemplele pot continua, dar concluzia mea e simpla. Traficul din Bucuresti e de cacat din cauza cacatilor care nu stiu sa conduca si nu respecta regulile de circulatie si nu ii respecta pe cei din jur. Acei cacati care blocheaza interesctia, in loc sa astepte sa le vina randul.

Parerea mea.

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed