Acasa » Stiri » GM: Opel nu e de vanzare

GM: Opel nu e de vanzare

Postat in 9 octombrie 2012
/
Comments are off for this post

Cand o afacere “refuza� sa te imbogateasca, bunul-simt iti spune sa o inchizi. Sau, daca ai cui, s-o vinzi.

Ei bine, General Motors n-are de gand sa faca nici una, nici alta cu Opel, chit ca producatorul german i-a adus pierderi de 16 miliarde de $ in ultimii 13 ani. Culmea: pe praful asta, s-ar fi gasit un cumparator…

Respectivul este nimeni altul decat FIAT, care, potrivit ziarului italian Il Sole-24 Ore, avea pregatita o oferta in caz ca GM ar fi decis vanzarea divizei europene.

De unde au bani torinezii? Simplu: piata americana, care inghite din ce in ce mai multe modele Chrysler. Se pare ca muntele de bani este atat de mare, incat nu numai ca acopera dezastrul din Europa, dar ii permite lui FIAT luxul de a se gandi la noi achizitii.

Din pacate pentru italieni, Opel nu se va numara printre ele. Cel putin, nu acum. In ciuda pierderilor provocate lui GM, fabricantul din Ruesselsheim nu va fi vandut. Cazul a fost inchis de catre vicepresedintele grupului american, Stephan Girsky, care a tinut sa precizeze clar si raspicat ca Opel nu este de vanzare.

Ba mai mult, alianta cu grupul PSA ramane valabila, dizolvarea ei fiind una dintre conditiile mentionate de Il Sole-24 Ore pentru trecerea lui Opel in curtea lui FIAT.

Acuma – pe termen lung, FIAT si-ar putea atinge scopul. “The General� nu poate ignora la nesfarsit incompetenta subalternului sau, care, in situatia data, ii va provoca pierderi anuale de un miliard de dolari pana in… 2021!

In plus, presiunile grupurilor financiare ar putea contribui la o eventuala despartire (Morgan Stanley, de exemplu, este unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai vinderii lui Opel), asa ca FIAT ar face bine sa continuie panda. Inceputa, apropo, in 2009…

Sursa: Automotive News

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed