Acasa » Stiri » Important la Geneva: Koenigsegg Agera R strica petrecerea italienilor

Important la Geneva: Koenigsegg Agera R strica petrecerea italienilor

Postat in 1 martie 2011
/
Comments are off for this post

Imediat dupa o stire despre Lamborghini Aventador LP 700-4, ar fi trebuit sa urmeze una despre Pagani Huayra; totusi, acest spatiu ii va fi dedicat lui Koenigsegg Agera R din doua motive: 1) Despre Huayra am spus tot era important acum mai bine de o luna; 2) Chiar daca nu am fi spus, Agera R tot i-ar fi luat locul pentru ca este mult, mult mai “smechera�.

Despre design nu vom comenta prea multe, pentru ca, in mare, este ca si ne-am uita la un facelift al lui CCX: inca merge, dar numai de aceasta data. In schimb, vom vorbi despre “la piece du resistence�, adica motorul V8 biturbo de cinci litri – practic, o evolutie a celui de pe Agera. In caz ca ai uitat, hypercar-ul de anul trecut se lauda cu 910 CP si 1.100 Nm, gratie carora ajungea la o viteza maxima de 390 km/h; ei bine, anul acesta, Agera R sparge fara probleme bariera celor 1.000 CP.

Agregatul poate consuma atat benzina obisnuita, cat si bioetanol, dar, daca vrei sa faci praf orice Ferrari sau Lamborghini in drum spre punctul B, mergi pe mana combustibilului ecologic. Odata turnat in rezervor, el va functiona precum potiunea magica a lui Asterix, rescriind cifrele trecute in dreptul puterii si cuplului maxim: 1.100 CP, respectiv 1.200 Nm. Astea sunt valori demne de o confruntare cu Veyron Super Sport, iar daca punem la socoteala faptul ca Agera R, la cele 1.420 kg, este mult mai usor decat francezul, ne gandim deja la un meci al naibii de strans.

Pana acolo insa, mai e timp. Timp pentru Agera R sa-si obisnuiasca clientii cu transmisia cu sapte trepte si ambreiaj dublu, cu diferentialul electronic inteligent si… cu portbagajul exterior, proiectat sa reziste la viteze de pana la 300 km/h. Suedezii astia – nu le era suficient sa fluture o batista spre macaronari, ci sa foloseasca toate hainele din sifonier…

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed