Acasa » Stiri » Guvernul chinez indruma companiile auto sa fuzioneze

Guvernul chinez indruma companiile auto sa fuzioneze

Postat in 14 mai 2010
/
Comments are off for this post

Teoretic, in China, o companie pot lua majoritatea deciziilor in ceea ce priveste desfasurarea propriei activitati economice; practic, comunismul cu economie de piata nu poate functiona fara un arbitru care, de multe ori, influenteaza rezultatul “partidei�.

Respectivul arbitru este, bineinteles, statul chinez, organism ce a luat recent hotararea de a restrange dramatic numarul de companii auto de pe piata autohtona.

Adevarul este ca in Tara Marelui Zid activeaza mult prea multi constructori de masini: potrivit ultimelor date, sunt peste 130 de asemenea firme care, anual, asambleaza mai putin de 10.000 de vehicule. Evident, chinezii au si ei gigantii lor, nu mai putin de cinci companii laudandu-se anul trecut cu o productie de peste 1 milion de masini (cei cinci au acaparat 87% din vanzarile pe 2009, cifrate la 11,89 milioane de autoturisme); totusi, este evident ca industria auto din China are nevoie de o maturizare rapida.

Iar legea pe care doreste sa o impuna Ministerul Industriei si Informatiei Tehnologice este destul de simpla: nici un fabricant de autoturisme nu mai are voie sa construiasca o uzina noua inainte de a achizitiona un alt producator auto.

In final, campania dedicata fuziunilor ar putea avea si un alt efect benefic, legat de aceasta data de pietele externe: China ar putea ajunge sa exporte cel putin 20% din modelele pe care fabrica, un obiectiv pe care guvernul il doreste atins pana in 2015. Simplu ca buna ziua, nu?

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed