Acasa » Eco » Audi insista pe tehnologia “fuel cell”

Audi insista pe tehnologia “fuel cell”

Postat in 5 mai 2019
/
Comments are off for this post

de DG

Dupa ce a prezentat conceptul “h tron” in 2016, la Detroit, presedintele consiliului de administratie al Audi, Bram Schot, a anuntat ca brandul german isi intensifica eforturile pentur dezvoltarea de automobile dotate cu pile de combustibil (fuell cell).

Bram Schot este cel care tine fraiele producatorului german

“Chiar ne dorim sa acceleram (cercetarea). Vom acorda o prioritate mai mare tehnologiei cu pila de combustibil cu hidrogen – mai multi bani, mai multe capacitati (de cercetare si dezvoltare) si mai multa incredere”.

In prezent se contureaza o criza mondiala a materiei prime pentru baterii, iar producatorii revin la tehnologia cea mai eficienta si ecologica: pila de combustibil.

Principiul de functionare a pilei de combustibil cu hidrogen

Desi obtinerea hidrogenului este costisitoare, au aparut tehnologii care permit obtinerea acestuia folosind energii regenerabile ieftine, precum energia produsa de parcurile eoliene care merg aproape in gol noaptea, pentru hidrolizarea apei.

In acest fel, Audi se alatura eforturilor depuse de Toyota si Hyundai, care produc deja, la scara mica, modele propulsate de pile de combustibil, respectiv Toyota Mirai si Hyundai Nexo.

“h-tron” va fi termentul care va desemna aceste modele Audi, care a mai prezentat doua concepte pana acum, dar efortul a fost perceput ca timid. Primul concept modern a fost Audi A7 Sportback h-tron quattro Concept, prezentat in 2014 si, in ciuda primirii promitatoare, nu a vazut nici macar o productie in serie limitata.

Acesta a fost urmat de Audi h-tron quatrro concept in 2016, prezentat la Detroit.

Honda a semnat deja un parteneriat cu General Motors, care a prezentat un pick-up destinat uzului Armatei SUA, ultrasilentios si propulsat de pila de combustibil.

Desi este o tehnologie disponibila de zeci de ani, implementarea ei pe scara larga este asteptata in a doua juamtate a decadei urmatoare, deoarece logistica si infrastructura necesara este colosala, in special in ceea ce priveste infrastructura necesara pentru statiile de alimentare cu hidrogen.

Pentru a-si asigura o pozitie competitiva, Audi a semnat un parteneriat cu Hyundai in luna Iunie a anului 2018, pentru a utiliza in comun tehnologia nou dezvoltata.

Bram Schot a anuntat ca Audi va prezenta un prototip in acest an, urmat de un model de serie care va fi oferit pentru inchiriere in 2021.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed