Acasa » Eco » Incepe lupta impotriva poluarii: din 2030 nu vor mai exista autovehicule cu benzina si motorina in Amsterdam

Incepe lupta impotriva poluarii: din 2030 nu vor mai exista autovehicule cu benzina si motorina in Amsterdam

Postat in 6 mai 2019
/
Comments are off for this post

de DG

Inca o data, olandezii ne arata calea de urmat, in ceea ce priveste mobilitatea urbana durabila si nepoluanta. Spre deosebire de bucuresteni, locuitorii capitalei Tarilor de Jos stiu ca singura solutie de lupta impotriva bolilor induse de poluare este sa lupte direct cu poluarea. Astfel incat, incepand cu 2030, pe strazile si canalele din Amsterdam nu vor mai circula vehicule puse in miscare de motoare cu ardere interna, fie ele cu benzina sau motorina.

Interdictia se va implementa gradual, incepand cu 2020, cand se va interzice accesul in oras tuturor autoturismelor diesel fabricate inainte de 2005.

Incepand cu 2022, toate autobuzele poluante nu vor mai accesa centrul orasului si, dupa alti trei ani, respectiv 2025, se va interzice accesul in oras tuturor vehiculelor pe doua roti puse in miscare de motoare diesel sau cu benzina, precum si barcilor care navigheaza pe canale, daca au motoare cu ardere interna.

Pentru realizarea acestui plan, municipalitatea din Amsterdam a lansat “Clean Air Action Plan” – Planul de Actiune pentru Aer Curat, care presupune ca TOATE vehiculele din Amsterdam sa fie puse in miscare de motoare nepoluante – electrice sau alimentate cu hidrogen – incepand cu 2030.

Trebuie mentionat ca Amsterdamul nu este singura capitala europeana care a declarat lupta deschisa pe toate fronturile poluarii produse de transporturile rutiere.

In 2016, Parisul a interzis accesul autovehiculelor produse inainte de 1997, intr-un interval de timp bine stabilit, in timp ce Madridul a lansat un program, in luna Noiembrie 2018, prin care interzice accesul in zona centrala cu emisii reduse, tuturor autoturismelor vechi, fie diesel sau cu benzina.

In Bucuresti inca se lucreaza la problema, doar ca meltenii mutati la oras protesteaza si prefera sa tina trei cotete in fata blocului, in loc sa realizeze ca aerul din centru este deja toxic, iar ei contribuie activ la imbolnavirea anuala a zeci de mii de oameni.

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed