Acasa » Eco » Lilium pregateste taxiul zburator electric

Lilium pregateste taxiul zburator electric

Postat in 7 septembrie 2017
/
Comments are off for this post

de DG

Germanii au facut, deja, o demonstratie in primavara, aratand prototipul Lilium Jet, care a zburat pret de vreo 19 kilometri deasupra peisajului Bavariei.

Care-i treaba? Asta este intrebarea multora, tinand cont de faptul ca vedem prototipuri de chestii zburatoare de 25 de ani incoace.

Ei bine, Lilium Jet, desi pare ca are motoare cu reactie, in realitate este prupulsat de motoare turbofan…electrice! Daps. Baietii si fetele, care lucreaza in departamentul de dezvoltare al companiei germane, au reusit sa treaca bariera masa proprie/capacitate de stocare a bateriilor, care impiedica zborul electric.

Filmuletul de mai sus arata zborul demonstrativ, care a avut loc undeva in Bavaria, pe lanca Munchen, efectuat cu comanda la distanta. Pentru ca, da, Lilium Jet poate fi comandat la distanta, precum o drona. Idealul nemtilor este sa realizeze si o versiune 100% autonoma.

“Am mai vazut asta”, vor spune altii. Remember Dubai and Volocopter?

 

 

Diferenta vine de la viteza. Lilium Jet poate zbura cu 300km/h si poate face asta pret de o ora. Adica poti pleca din Bucuresti la 0900 pentru a ajunge la Constanta la 0950.

Compania germana a decis proiectarea acestui aparat de zbor pentru a fi folosit in locul taxiurilor obisnuite, dezvoltand si o aplicatie pentru acest lucru. Pe langa economia de timp, substantiala, ei vorbesc si despre o economie de bani.

 

In poza de mai jos se poate observa o simulare facuta pentru o calatorie din Manhattan pana la Aeroportul JFK din New York. Un taxi normal new-yorkez ar putea face fapta asta de vitejie parcurgand 26 km in aproximativ 55 minute si in schimbul unei sume ce variaza intre 56 si 73 USD.

Nemtii promit sa faca aceeasi fapta de vitejie, dar parcurgand 19 km, in aer, in aproximativ 5 minute si in schimbul unei sume de 36 USD, care este prevazuta sa scada pana al 6 USD.

Un vis frumos, nu-i asa?

In transformarea in realitate a visului s-au bagat si chinezii de la Tencent, precum si banca LGT, care s-au alaturat sponsorilor initiali ai proiectului, co-fondatorul Skype, Niklas Zennstrom, precum si fostul CEO si co-fondator Twitter, Evan Williams.

 

La ora la care scriu aceste randuri nemtii de la Lilium se pot lauda ca au strans un total de 100 milioane USD, destinat dezvoltarii tehnologiei si realizarii seriei 0 a unui aparat de zbor electric, cu decolare verticala, capabil sa zboare cu 300 km/h.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed