Acasa » Stiri » SAAB a urcat in barca chinezilor

SAAB a urcat in barca chinezilor

Postat in 8 mai 2011
/
Comments are off for this post

Luna aprilie a fost, pentru SAAB, un dezastru total. Din cauza lipsei banilor – pierderea de 72 de milioane de euro, inregistrata la finele trimestrului intai, este elocventa in acest sens –, furnizorii au refuzat sa mai livreze materialele si echipamentele necesare fabricarii masinilor; ca atare, productia a stagnat.

Ei bine, taman cand prapastia parea se caste sub talpile fabricantului din Trollhattan, patronii de la Spyker au scos un iepure din palarie: Hawtai Motor Group.

Micul producator chinez (anual, pe portile uzinei sale ies cam 350.000 de vehicule, 300.000 de motoare diesel si 450.000 de transmisii automate) nu este strain de colaborarile cu fabricantii auto consacrati: in 2002, a incheiat un acord cu Hyundai, ce i-a permis sa asambleze modele Terracan si Santa Fe sub licenta.

Totusi, ambitiile sale sunt mult mai mari – pana in 2015, de exemplu, vrea sa ajunga la 1 milion de masini, 1 milion de motoare si 1 milion de transmisii automate construite –, asa ca orice oportunitate de a stabili un parteneriat cu o companie din Vest trebuie valorificata.

In cazul lui SAAB, Hawtai a aprobat varsarea unei sume de 120 de milioane de euro in conturile suedezilor, acestia urmand a le oferi asiaticilor, la schimb, 29,9% din actiuni. Mai mult: chinezii vor suplimenta ajutorul cu inca 30 de milioane de euro, dar acesta va sosi sub forma unui imprumut cu o dobanda anuala de 7%.

Banii sunt suficienti pentru a acoperi datoriile si a relua productia, dar raul a fost facut: din cauza opririlor din aprilie, SAAB nu mai are cum sa-si atinga obiectivul de anul acesta (stabilit la 80.000 de masini). Pe de alta parte prin intelegerea incheiata cu Hawtai, producatorul din Trollhattan a castigat un bilet de intrare pe piata din China, acolo unde mai toate companiile din Occident o duc foarte bine.

Cu alte cuvinte, daca lucrurile se vor redresa, s-ar putea ca diferenta dintre ce s-a dorit si ce s-a obtinut sa nu mai fie chiar atat de mare.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed