Acasa » Stiri » Spyker isi schimba numele. In “Swedishâ€?!

Spyker isi schimba numele. In “Swedish�!

Postat in 24 mai 2011
/
Comments are off for this post

OK, hai sa mai incercam o data: Spyker Cars, firma olandeza care detine controlul asupra companiei suedeze SAAB, isi va schimba numele in Swedish Automobile NV. Adica in “Automobile Suedeze SA�.

Nu facem glume, ci doar mentionam una din conditiile impuse de Pang Da Automobile la semnarea contractului de “alianta�.

Cine este Pang Da? Doar un alt investitor chinez care incearca sa treaca de jungla legislatiei din tara natala pentru a putea investi la SAAB/Spyker. Fostul samaritean, Hawtai, a fost oprit de autoritatile Tarii Marelui Zid din cauza ca ajutorul dat suedezilor ar fi contrazis politica Chinei privind centralizarea marcilor locale. Statul asiatic incearca de ceva vreme sa diminueze numarul de fabricanti auto locali – sunt peste 180 la numar –, iar cresterea puterii celor mici nu ar face altceva decat sa ingreuneze operatiunea.

Revenind la intelegerea cu Pang Da, aceasta seamana izbitor de mult cu discutia dintre Spyker si Hawtai. Respectiv, olandezii au nevoie de bani si sunt in stare sa faca orice pentru ei, iar chinezii dicteaza regulile jocului.

Sansele de reusita ale afacerii Spyker-Pang Da nu sunt mai mari decat ale celei de dinainte, insa ceea ce o face cu adevarat interesanta sunt pretentiile esticilor: in schimbul “injectiei� de 30 de milioane de euro (plus alte 65 de milioane de euro pe 24% din actiunile Spyker), institutia europeana va trebui sa-si schimbe numele in Swedish Automobile NV.

Noua titulatura va intra in vigoare de indata ce guvernul chinez va aproba deal-ul, dar, daca acesta va cadea, Spyker va trebui sa inapoieze cele 30 de milioane de euro deja varsate in conturile sale. Swedish, Spyker, Vasile SA – chiar nu conteaza: important e ca SAAB sa nu moara…

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed