Acasa » Stiri » Noul Lotus Esprit va avea un V8 construit “in-houseâ€?

Noul Lotus Esprit va avea un V8 construit “in-house�

Postat in 26 iunie 2011
/
Comments are off for this post

Daca toate vor merge conform planurilor – si nu vom mai auzi vesti de genul “am ramas fara bani� –, Lotus va lansa o noua generatie a supercar-ului Esprit in martie 2013.

Initial, se credea ca masina va fi motorizata de un propulsor V8 de cinci litri, identic cu cel de sub capota lui Lexus IS-F; acum, e aproape sigur ca ea se va prezenta cu un V8 construit chiar de catre Lotus.

Noul Esprit, previzionat de conceptul dezvelit anul trecut la Paris, va fi construit integral din aluminiu (masa proprie nu trebuie sa depaseasca 1.500 kg.) si va imparti majoritatea componentelor cu celelalte modele ale viitoarei game Lotus (Dany Bahar, directorul executiv al marcii, vrea sa mentina costurile de dezvoltare sub pragul de 100 de milioane de lire sterline). Asadar, din punct de vedere al structurii, masina va avea o multime de puncte comune cu Ferrari 458 Italia; ei bine, acesta nu este decat inceputul…

Daca trasorul italian este animat de un V8 de 4,5 litri, 570 CP si 540 Nm, ce-i imprima o acceleratie 0-100 km/h in aproximativ 3,4 secunde si o viteza maxima de peste 325 km/h, noul Esprit va raspunde cu un V8 de 4,8 litri, ai carui… 570 CP si 540 Nm il vor catapulta pana la “suta� in – ai ghicit – 3,4 secunde.

Fata de agregatul lui Lexus IS-F, unitatea britanicilor – capabila sa dezvolte pana la 620 CP pe Esprit R – este cu 80 kg mai usoara, cantarind doar 170 kg; in consecinta, constructorul din Hethel va putea sa o seteze de-asa natura incat sa poata fi turata pana la 9.000 rpm (pe Esprit R, plafonul maxim va avea o valoare si mai ridicata).

Ramane de vazut cine va fi, totusi, campionul comparativelor, avand in vedere ca, macar din punct de vedere al pretului, britanicul pare sa fi obtinut o prima victorie: Esprit va avea un pret de baza de putin peste 110.000 de euro, mult sub cel al lui 458 Italia (acesta costa in jur de 190.000 de euro).

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed