Acasa » Eco » Renault-Nissan semneaza un acord cu Dongfeng in China

Renault-Nissan semneaza un acord cu Dongfeng in China

Postat in 29 august 2017
/
Comments are off for this post

de DG

Poate parea o stire de rang secund, dar este cu adevarat importanta. Din mai multe motive.

In primul rand, Renault-Nissan este liderul mondial in vanzarile de vehicule electrice, cu 424.797 unitati vandute in 2016, marea majoritate fiind Nissan Leaf si mai noul Renault Zoe.

Practic, Renault-Nissan si Dongfeng Motor Group au semnat un acord prin care se infiinteaza o noua companie, eGT New Energy Automotive Co. (eGT), care se va concentra pe capacitatile fiecaruia dintre parteneri pentru dezvoltarea de modele electrice destinate pietei chineze.

Renault detine 25% din eGT, in timp ce Nissan detine 25%, iar Dongfeng 50%. Miscarea este bine gandita, dar implicatiile de viitor sunt neclare.

De ce? Sa va explic: Dongfeng este actionar in PSA (Peugeot-Citroen) in care a injectat miliarde de euro, in schimbul a 13% din actiuni. Iar PSA a cumparat Opel-Vauxhall de curand, de la un General Motors grabit sa fuga din Europa.

Practic, chinezii de la Dongfeng sunt cu mainile in mai multe borcane, avand parteneriate cu majoritatea jucatorilor europeni: Peugeot, Citroen, Renault, Opel, Vauxhall, la care adaugam japonezii de la Nissan si Mitsubishi. Pentru cine nu stie, Mitsubishi a fost cumparat de Renault-Nissan in 2016. Sau au intrat in asociere…daca vreti sa credeti asta.

Toate aceste miscari tectonice au tendinta sa transforme peisajul auto, care era, pana de curand, omogen delimitat, pe sectoare bine definite, intr-o ciorba.

Daca, pana de curand, piata auto era ca un tablou semnat de un renascentist, in momentul de fata seamana cu un Kandinski pe LSD, in care cu greu mai distingi limiele si granitele. In viitorul apropiat nu vom mai sti unde se termina Renault si incepe Dongfeng.

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed