Trebuie sa incep acest editorial cu o marturisire. Niciodata nu am avut incredere in marca auto Tesla, chiar daca am salutat mutarea curajoasa a lui Elon Musk, care a dat piept cu toti greii de pe planeta auto.
In primul rand tine de platforma: Tesla nu a inventat nimic, ci doar a avut o idee si a profitat de prostia celor de la General Motors, care au inventat, de fapt intregul concept.
Primul a fost GM AUTOnomy, concept prezentat in 2002. Acest concept propunea o regandire a modului de organizare a unui automobil, cu accent pe viitor si functionalitate.
Mai apoi a fost GM Hy-Wire, prezentat in 2003. Acesta utiliza o pila de combustibil cu hidrogen si propunea un sistem integrat de tip drive-by-wire, care presupunea eliminarea tuturor comenzilor mecanice. Totul se facea prin actuatoare electronice.
Apoi au venit dinozaurii din Detroit cu ideile lor crete care au grabit falimetul GM si totul s-a dus dracului.
Elon Musk a stat in banca lui, si-a facut temele, a speculat ideea, asteptand dupa colt, si, cand totul era pierdut, a intrat in scena, pe bani putini.
Intai a facut Roadster-ul, in 2008, cumparand sasiuri complete de la Lotus (Elise) si montand sistemul de propulsie electric.
Nici asta nu era vreo noutate, daca tinem cont de faptul ca Venturi, producatorul de nisa din Monaco, produce modelul Fetish din 2006…
Venturi Fetish
Diferenta vine de la pret. Daca Venturi se adreseaza milionarilor carora nu le pasa de pret, oferind Fetish-ul la vreo 300.000 de euro, Tesla a reusit sa ofere un produs similar, dar la mai putin de o treime din pret. Si asa incepe povestea celui mai nou vis american.
Geniul lui Musk nu vine de la promovarea unui vehicul electric. Ideea exista din secolul XIX, cand Opel cu al sau Jamais Contente a depasit 100km/h, stabilind astfel un nou record mondial de viteza.
Se intampla in 1899, fie pe 29 Aprilie fie pe 1 Mai. Data este neclara. Dar nu asta e important, ci faptul ca acum mai bine de un secol, mintile luminate ale lumii au realizat ca viitorul este electric.
La Jamais Contente, circa 1899
Pana si Henry Ford a cochetat cu ideea productiei in masa a unui automobil electric, stabilind un parteneriat cu Thomas Edison, de la care se pare ca a si cumparat 100.000 baterii Ni-Fe pentru proiectul sau electric.
Primele prototipuri au fost simple Model T carora le-a montat motor electric si baterii, doar ca bateriile Ni-Fe produse de Edison aveau o rezistenta interna prea mare si pierdeau mare parte din energia produsa. Astfel, Henry Ford a decis sa monteze clasicele baterii Pb-H2SO4, fapt care l-a infuriat pe Edison si care a dus la ingroparea proiectului.
Electrificarea automobilelor a fost mereu visul de aur al inginerilor, dar asta a intrat in contradictie cu cei care controlau industria si finantele lumii au decis sa puna bete in roate electrificarii si sa saboteze acest efort.
Si acum sa ne intoarcem la povestea despre care vorbeam. Totul a inceput cu modul neidemanatic in care si-a inceput Tesla existenta ca producator auto, in prezent fiind cotat la peste 50 miliarde de dolari, adica mai mult decat BMW, care are o istorie de 100 de ani… Marketing bun, schimbari de preturi fara anuntarea investitorilor si a celor care au platit avansuri pentru primul model samd.
Prototip Ford Model T Electric
Apoi au inceput semnalele. In mediile de specialitate, aceste industrii care au vieti meteorice, sunt numite “fake business”, iar Tesla pare ca nu este o exceptie.
In primul rand, cel mai mare investitor in succesul Tesla il reprezinta guvernul SUA, care a finantat cel mai nou producator auto american cu peste 5 miliarde (da, ati citit bine, miliarde) USD prin scutiri de taxe, linii de finantare cu dobanzi subventionate si subventii directe.
Daca luam in considerare subventiile din Canada si Europa, asa cum prezinta articolul publicat de Lawrence Solomon in Financial Times, suma de mai sus se dubleaza lejer.
Apoi, daca se adauga si subventiile indirecte, prin cuantificarea sprijinului financiar pentru realizarea infrastructurii dedicate vehiculelor electrice, subventiile sunt si mai mari.
Un alt ajutor vine de la speculatorii financiari, iar aici este o alta poveste interesanta, despre care vom vorbi: institutiile care detin actiunile Tesla (Tesla Institutional Ownership), iar aici vorbim despre fondurile de investitii care umfla preturile actiunilor doar pentru a vinde in profit.
Trebuie mentionat aici ca TIO s-a modificat de la 67% in primul trimestru al anului 2017 la 57% in Trimestrul 2, din totalul de 167 milioane de actiuni ale Tesla Inc (TSLA) sunt detinute de institutii, care fac specula. Practic, in 3 luni de zile, peste 16 milioane de actiuni au fost vandute cu profit si au dat nastere unui gigant balon de sapun numit Tesla, a carui valoare reprezinta aproximativ 800.000 USD pentru fiecare vehicul produs si vandut in 2016.
Mai multe informatii despre evolutia la bursa sunt pe NASDAQ.
Unul dintre principalii actionari ai Tesla a fost, cu accent pe “a fost”, Renaissance Technologies LLC. Acesta este fondul de investitii infiintat de veteranul James Simmons in 1982, pe cand majoritatea dintre noi ne incaltam cu caciula…
Desi putini au auzit de el, James Simmons ofera investitii cu profituri care-l fac pe George Soros sa para un incepator, iar asta nu o spun eu, ci publicatiile de specialitate. Antoine Bernheim, veteranul analist al fondurilor de investii de pe Wall Street, l-a numit Nr.1 pe Simmons. Tinand cont de faptul ca Renaissance Technologies gestioneaza vreo 65 de miliarde de dolari, tind sa-l cred pe cuvant.
Acum sa revenim la “valoare de piata” a Tesla, care este un brand considerat mai valoros decat BMW. Dupa cum ziceam mai sus, Tesla are o valoare de 800.000 USD/ per masina vanduta! Da, ati citit bine: OPT SUTE DE MII DE DOLARI PENTRU FIECARE AUTOMOBIL TESLA VANDUT!
Asta e o tampenie, daca luam in calcul ca BMW este cotat la o valoare de 26000 USD per vehicul vandut, in timp ce GM este cotat la 5000 USD per vehicul vandut…
Campionul actiunilor supraevaluate este Tesla, iar asta se va vedea in curand, in toata lumea.
Valoarea actiunilor depinde DIRECT de valoarea subventiilor, iar odata ce aceste subventii se vor reduce sau vor fi eliminate, acest lucru se va restrange si in vanzari. Iar asta este motivul REAL pentru care Tesla arunca carbuni pe foc in productia modelelor ieftine precum Model 3.
Un exemplu este dat de Danemarca. In 2015, Tesla a vandut 2738 vehicule, la un pret de limuzina germana. Anul trecut, danezii s-au prins de treaba si au eliminat subventia. Rezultatul? In 2015, Tesla a vandut 176 de vehicule. Adica o scadere de 94% a cifrei de vanzari!
Exemplele pot continua cu Hong Kong. La 01 Aprilie 2017, guvernul insulei a eliminat subventia si scutirile de taxe pentru vehiculele electrice. Rezultatul? Daca in Martie 2017 Tesla a vandut 2939 de unitati, in Aprilie a vandut fix ZERO unitati, iar in Mai a reusit performanta galactica de vanzari: 7 (SAPTE) bucati… O scadere de 99%. Parca incepe sa se vada o tendinta, nu-i asa?
Valoarea actiunilor Tesla la 25 August 2017
O alta problema vine de la infrastructura insuficient dezvoltata. Estimarile celor de la Financial Times indica o nevoie de crestere a capacitatii de productie a energiei electrice cu minim 50% pentru Marea Britanie, daca vor sa atinga tinta stabilita. Estimarea UK National Grid este echivalenta cu constructia a echivalentului a 10 centrale nucleare pentru generarea celor 30 GWh estimati a fi necesari in perioadele de varf pentru incarcarea vehiculelor electrice.
Pentru a va face o idee va recomand sa (mai) aruncati un ochi aici: https://i-car.ro/iadul-verde/.
Povestea cu Elon Musk este in plina desfasurare, iar aici raman trei ipoteze:
Eu cred ca Elon Musk este o combinatie de 2 si 3, pentru ca este editorialul meu si imi asum parerea, dar si pentru ca nimeni nu a dat dovada in industrie de un altruism feroce, ci toti sunt ghidati de beneficiile financiare.
Viitorul ne va arata cum sta treaba…